Paalutus

Tämä on ehkä vähän erilainen blogin aihe kuin mistä yleensä kirjoitan, mutta meille tapahtui jotain erikoista – ja yllättäen, se ei edes liittynyt mitenkään koronaan (vaikka mistä sitä tietää nykyään…). Meidän talomme nimittäin alkoi uppoamaan. Huomasin sen pari viikkoa sitten ihan vahingossa, kun vertasimme viime kesän kuvaa etupihallamme olleesta koivusta nykypäivään – koivu oli totisesti kasvanut parikymmentä senttiä, mutta samalla kukkapenkin takana näkyvä talon kivijalka vaikutti lyhyemmältä. Selvitettyäni sen, etten nähnyt harhoja, parilta luotettavalta taholta (tai siis naapurilta ja mieheltäni) aloimme tutkimaan meidän vaihtoehtojamme, ja löysimme Geobearin tarjoaman  paalutus mahdollisuuden.

Wikipedian mukaan paalutus on ”pohjarakennustekniikka, jonka avulla perustuksilta/yläpuolisilta rakenteilta tulevat kuormat siirretään kantavaan/tiiviiseen maaperään tai kallioon. Paalutus mahdollistaa erilaisten rakenteiden perustamisen, kun perusmaa on liian heikko kantavuudeltaan tai painumat ovat suurempia, kuin sallitaan.” Tekniikkaa on käytetty jo satoja vuosia, ja esimerkiksi Turku on laajalti ”paalutettujen perustusten varassa”.

Mieheni yllätykseksi, seurasin paalutusprosessia mielenkiinnolla. Nimittäin ennen vanhaan paalutukseen käytettiin yleensä puuta, ja talon paalutus olisi ollut aikamoinen prosessi, mutta meidän paalutuksemme tapahtui päivän sisällä nykyaikaisilla polymeeripaaluilla, joista ei jäänyt jälkeäkään maankamaralle!

Geobearin työmiehet kartoittivat kohdan talostamme, joka oli painunut ja päättivät, että kaksi paalua olisi tarpeeksi alueen tukemiseksi. Sitten he porasivat pienet (ehkä n. 5 cm) reiät perustukseen ja tunkivat niiden kautta maaperään PowerPile-pilarielementit. Nämä täytettiin geopolymeerillä, joka kemiallisen reaktion ansiosta paisutti pilarielementin jopa 30 cm läpimittaiseksi, riippuen maaperän laadusta. Maaperä siis tiivistyy pilareiden paisuessa, ja geopolymeeri myös kovettuu nopeasti, joten päivän päätteeksi meillä oli paljon vahvempi tuki kuin koskaan ennen. Maaperän mukaan, paalutus voi pysäyttää vajoamisen kokonaan ja toivon mukaan näin kävi meidän talomme kohdalla. Elikkä semmoinen viikonloppu oli meillä! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *