Luontokuvaukseen valmistautuminen

Luonto tarjoaa meille uskomattoman runsaan määrän kuvauskohteita ja sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, olit sitten kuvauksen ammattilainen tai vasta harrastuksen aloittanut. Luontokuvauksen rikkaus on ehdottomasti sen monimuotoisuus ja se, että luonto on jatkuvassa liikkeessä: sen avulla pääsemme harjoittelemaan niin maisemakuvausta, liikkuvan kohteen kuvausta että asetelmakuvausta, ja pääsemme myös testaamaan taitojamme erilaisissa valaistusolosuhteissa – muuttuva valo, auringon ja pilvien liikkeet ja muut luonnonilmiöt tarjoavat haasteita kokeneemmillekin kuvaajille.

Kun tarkoitus on kuvata luonnossa, tulee varmistaa, että välineet ovat luontokuvaukseen sopivat ja kunnossa. Valitse objektiivi kuvauskohteen mukaan. Muista, että luonnossa kuvatessa askeleita usein kertyy runsaasti, joten ei kannata raahata kaikkia lisävarusteita mukana vain varmuuden vuoksi. Yksi hyvä vaihtoehto on hankkia kevyt kaukoputki, joka ei ole raskas kantaa, mutta jolla voi kuvata laadukkaita kuvia myös kauempana olevista kohteista.

Luonnossa liikkuessa tulee muistaa jokamiehenoikeudet ja noudattaa niitä. Ota selvää, kuka omistaa metsän, johon aiot mennä kuvaamaan ja pyydä lupa siellä vaelteluun, etenkin, jos aiot tehdä avotulen. Retkieväät kannattaa aina ottaa mukaan mutta muistaa myös siivota jäljet – älä jätä metsään mitään, mikä ei sinne kuulu. Kannattaa myös pyrkiä liikkumaan mahdollisimman hiljaa, jotta et säikytä metsän eläimiä. Parhaat kuvat linnuista, oravista, ketuista ja muista pieneläimistä saat, kun maltat pysyä paikallasi ja olla ääneti.

Luontokuvia ei kannata muokata liikaa. Luonnon orgaanisuus ja upea valo tulevat parhaiten esille, kun kuvissa säilyy mahdollisimman luonnollinen ilme. Toki tarkkuutta ja valaistusta kannattaa ja pitääkin muokata, jotta ne ovat printti- tai julkaisukelpoisia. Malta kuitenkin editointipöydällä työskennellessäsi pitää muokkaukset lähinnä vain laatua parantavina.