Miten onnistuu hyvä luontokuva?

Kun olet ehtinyt pääsemään luontokuvaamisen makuun ja kuvakokoelma alkaa olemaan kattava, voit alkaa parantamaan omien kuvien laatua muutamien vinkkien avulla. Monet ottavat kuvia kohteista ja työstävät kuvia kuvankäsittelyn avulla paremmiksi mutta luontokuvien liiallinen muokkaaminen vie niistä nopeasti oikean hohdon pois. Jos sinusta tuntuu, että omat luontokuvat vaativat aina suuren määrän muokkausta näyttäkseen hyviltä, niin kannattaa ehdottomasti tutustua seuraaviin ohejisiin.

Aikainen lintu madon nappaa, sanoo vanha sananlasku ja se pitää paikkansa. Luonnossa kuvien ottaminen näyttää vuorokauden eri aikoina erilaiselta. Päivällä tylsän näköinen kohde voi näyttää aamun sarastaessa uskomattoman upealta tai auringon laskiessa vieläkin lumoavammalta. Panosta siis siihen, että olet ajoissa liikkeellä kun lähdet ottamaan kuvia luonnosta.

Tuhansien järvien maassa kannattaa hyödyntää vesistöistä saatavat heijastukset. Ne luovat kuviin todellista syvyyttä ja muuttavat esimerkiksi tavallisen metsän loputtoman kauniiksi kankaaksi, kun kuvaat metsää järveä vasten. Tottakai kaupungissa pelkkä lätäkkökin voi luoda kauniin heijastuksen omaan kuvauskohteeseen.

Jos sinulla on jokin lempipaikka, jossa nautit olostasi, hyödynnä oma inspiraatiosi ja suunnittele kuvauskohteen eri maisemat huolella valmiiksi ennen kuvauspäivää. Tuttuun kohteeseen menon voi suunnitella mielessään ja samalla valita parhaan ajankohdan niin säiden kuin kuvakulmien suhteen. Itselle miellyttävässä kohteessa jakssa usein myös olla pidempiä aikoja ja silloin ehtii ottaa kuvia, missä voi olle eläimiä, kohteita tai muita tapahtumia.

Seuraa säätä ja hyödynnä myös epätavalliset ilmiöt. Monet eivöt halua lähteä kuvaamaan kun on tulossa esimerkiksi rankkasade. Tällaisen ilmiön kuvaaminen juuri oikealla hetkellä voi olla todella lumoavan näköistä ja nykyisten säätutkien avulla voi etsiä oikean paikan kuvaamiselle ja jopa välttää kastumisen. Muista myös hyödyntää oma persoonallinen tyylisi ja ole rohkea. Valitse abstrakteja kohteita tai minimalistisia kohteita ja muista olla oma itsesi. Silloin onnistut varmasti hyvie luontokuvien ottamisessa.