Muotovalokuvaajan meikkivinkit

Usein hyvät muotokuvat vaativat jonkin verran meikkiä, jotta kasvoista tulee tarpeeksi näyttävät, riippuen tietenkin valokuvien tarkoituksesta ja tilaajan toiveista. Meikki näyttää valokuvissa kovin erilaiselta ja jos meikkausta ei tee oikein, tulee kuvista tylsiä ja kasvoista pahimmillaan kummallisen näköiset. 

Tässä artikkelissa kerromme hyviä neuvoja meikkiin muotokuvasessioitasi varten.

Luonnonvalo on paras valo

Huonolla valaistuksella hyväkin meikki näyttää huonolta valokuvissa, eikä meikkauksella ole tällöin käytännön merkitystä. Jos vain mahdollista, käytä luonnon valoa. Se korostaa meikkejä täydellisesti. Kun haluaa ottaa mahdollisimman paljon irti luonnonvalosta, valitse sellainen tila joka on mahdollisimman avoin ja kasvoihin tuleva valo mahdollisimman pehmeää. Suora auringonvalo kasvoille “polttaa” usein kuvan, joten esimerkiksi verhojen lävitse tuleva valo on jo paljon parempi. Muista valaista tarvittaessa myös mallin tausta.

Jos malli hikoilee, laita vähän läpikuultavaa puuteria tämän kasvoille. Puuterilla saadaan aikaan mattahenkinen vaikutelma ja kasvot ovat tasaiset joka puolelta. Tätä kikkaa käytetään myös tv-ohjelmissa ja jopa uutisten lukijoiden kasvoilla, jotta hikoilu ei näy televisiossa katsojille. Jonkin verran voi laittaa myös hehkua poskipäille highlighterin avulla.

Kiiltävyyttä voi tulla myös vääränlaisten meikkien kautta. Älä siis käytä kiiltävää meikkiä eikä varsinkaan glitter-meikkiä, ellei ole aivan pakko. Hohtavat huulipunat ja kimaltelevat luomivärit voi myös jättää kaapin perukoille ja ottaa esiin vain silloin, kun kuvat todella vaativat niitä. Kokeile aina ensin mattameikillä.

Kontrastia kehiin

Rohkeilla väreillä saa kontrastit esiin. Huuliväreissä kannattaa käyttää hieman voimakkaampaa väriä kuin mitä käyttäisit kuvauksen ulkopuolella. Kamerat saattavat myös toistaa värit hieman vähemmän värikylläisesti kuin luonnossa, joten tämänkin vuoksi on hyvä asia korostaa värejä jo kuvausvaiheessa. Säästyy samalla aikaa myös editoinnilta.

Ammattitason meikkivoiteet ja peitevoiteet ovat sopivia valokuvaukseen, jotta niiden läpi näkee myös ihon yksityiskohdat, kuten vaikkapa pisamat ja luomet. Jos kasvoissa ei näy mitään ihon yksityiskohtia, mallista tulee androidin tai robotin näköinen.

Voit myös korostaa pisamia, sillä ne täydentävät meikkiä ja näyttävät erityisen hyvältä valokuvissa. Pisamien päälle voi piirtää kulmakynällä, jolla saa korostettua niitä sopivasti.

Silmiä voi puolestaan korostaa tekoripsillä, mutta älä valitse aivan mitä tahansa. Pörröiset ripset voivat tehdä turhankin raskaat silmistä. Kokeile eri tyylejä ennen varsinaista kuvausta niin löydät varmasti oikeanlaisen tyylin.

Meikin lisäksi myös asun tulee olla sopiva meikin kanssa. Vaikka välttämättä koko asu ei näykään lähikuvissa, jokin osa näkyy ja sen tulee sointua yhteen mallin meikin kanssa, jotta kokonaisuus on täydellinen. Asu ei saa kuitenkaan viedä tilaa itse meikiltä, ellei sitten kuvan ideana ole vaatteiden esittely!

 Reflektori on kätevä apuväline kuvauksissa, sillä sen avulla voit korostaa tiettyjä kohtia kasvoissa ja esimerkiksi peittämään tummia silmänalusia, jotka itsessään ovat luonnollisia useilla ihmisillä jopa meikkauksen jälkeen. Peitevoiteella peittäminen taas voi tehdä kummallisen efektin silmiin. Reflektori voi saada myös silmät loistamaan mukavasti, kun sitä suuntaa oikeasta kulmasta kasvoihin. Jos reflektoria ei ole lähettyvillä, käytä vaikkapa folioarkkia tai isoa valkoista paperia.

Meikkaamista tulee tehdä kuvausten ajan uudestaan ja uudestaan, sillä meikki rupeaa häviämään pitkissä kuvaussessioissa. Taukojen pitäminen on myös järkevää, jotta malli ehtii rentoutua välissä eikä ala näyttämään väsyneeltä ja tympääntyneeltä.

Lopuksi

Meikin käyttäminen valokuvauksessa vaatii harjoittelua, mutta se kannattaa – näin säästyt turhalta photoshoppaamiselta ja kuvien käsittely nopeutuu huomattavasti. Jos otat palkkioksi könttäsumman, sitä edullisempaa se on sinulle, mitä vähemmän aikaa sinulla menee jälkitöihin.