Kotiin valokuvausstudio

Valokuvausta voi harjoittaa kotonakin työkseen, kunhan vain perustaa johonkin huoneeseen oman valokuvastudion. Näin ei tarvitse vuokrata erikseen tilaa tällaiseen toimintaan, joskin toiset meistä haluavat pitää kodin ja työn erillään. Mutta me muut nautimme tästä mahdollisuudesta tuottaa korkealaatuisia kuvia omasta kotoa käsin. 

Näin sinun ei tarvitse myöskään jakaa studiota muiden kanssa kustannusten laskemisen vuoksi ja voit määrätä tilastasi niin kuin haluat. Myös sisustussuunnittelu on sinun heiniäsi, joten studiosta tulee sen näköinen kuin haluat.

Muoto- ja kasvokuvien ottoon studio on erinomaisen tärkeä, joten esimerkiksi tällaiseen kuvaukseen oma studio on tärkeä kuin mikä. Lemmikkieläinten muotokuvat ovat myös suositumpaa kuin koskaan, joten voit luoda studioosi sopivan tilan myös lemmikkejä varten.

Osta sinne esimerkiksi koiran sänkyjä ja tietenkin vesikuppeja, sillä lemmikit tarvitsevat vettä kuvausten välissä. Ihmiskuvauksia varten on taas hyvä olla tuoleja ja sohvia, jotta he voivat odottaa ennen kuin astuvat valojen eteen.

Ota kuitenkin kotonasi huomioon, että jokin pieni varastotila ei välttämättä sovellu kuvauksiin, jos kuvissa on tarkoitus olla useampi. Mieti myös voitko muuttaa jonkun valmiin tilan studioksi hetkessä, esimerkiksi kevyillä valokuvauskalusteilla, jotka otat esiin päivän aluksi ja laitat pois päivän päätteeksi. Jos taas teet lapsi- ja vauvakuvauksia, ei tilaa tarvitse hirveästi olla. 

Studiosi tulisi palvella nimenomaan sinun ja yrityksesi tarpeita. Siinä pitää ottaa huomioon, mitä aiot todellakin kuvata – myös muuten kuin tilan suhteen. Tarvitsetko luonnonvaloa? Valitse tilaksi ikkunallinen huone. 

Valaistus studiossa

Yleensä valaistuksen ei tarvitse olla mitenkään massiivinen osa studion kalustoa. Parhaimmillaan pääsee alkuun yhdellä valolla sekä reflektorilla, mutta niin sanottu kolmipistevalaistus on se kaikkein yleisin ja kätevin. Niin sanotut speedlightit toimivat pienessä tilassa ja ne kulkevat mukana. Tällöin valaistusta ei tarvitse purkaa. Mutta voit myös käyttää valaistuksen ja speedlightien  yhdistelmää – löydä omat tarpeesi kokeilemalla.

Salamavalot ovat tehokkaampia kuin em. pikavalot ja niiden avulla saa teräviä kuvia. Näin saat myös useamman henkilön valaistua yhtä aikaa, jos sellaisille kuville tulee tarvetta. Telineet valoissa vievät tilaa, joten tämä tulee ottaa huomioon suunnitellessasi sisustusta studioon sekä muuta laitteistoa. 

Taustakankaita ja heijastimia

Taustoja tulisi olla studiossa muutamia, sillä pelkkä valkoinen riittää vain rajallisiin kuviin – toki jos vain erikoistut kuviin jossa on valkoinen tausta, niin sitten se riittää. On olemassa myös kokoontaitettavia taustoja, jolloin voit valita mustan ja valkoisen välillä. Harmaan sävyt toimivat myös taustoissa hyvin. Äläkä unohda taustojen telineitä – valitse sellaiset jotka on helppo pystyttää – tai jos ne ovat kiinteät, niin ne eivät vie tilaa muuten huoneesta liikaa.   

Taustakankaita ja valoja voi myös täydentää reflektoreilla eli heijastimilla. Niillä voi luoda esimerkiksi lämmintä hehkua ihmisiin, joka muistuttaa erehdyttävästi auringonvaloa, jos sitä ei ole luonnollisesti saatavilla. Softboxien avulla valo tulee kasvoille tasaisesti ja näin saat otettua kauniita muoto- ja kasvokuvia. Ns. sateenvarjot auttavat valon pehmentämisessä myös mukavasti ja ne toimivat isommissa huoneissa paremmin.

Kotistudioihin on olemassa myös runsaasti valmiita settejä, jotka sisältävät esimerkiksi kaikki tarvittavat valaisimet ja telineet. Etsi myös, olisiko olemassa valmiita settejä jotka sisältävät myös taustakankaat, reflektorit, softboxit ja muut. Tällainen setti voi tulla halvemmaksi, mutta toisaalta et pääse päättämään jokaisen osan ominaisuuksista erikseen.

Valokuvausstudion tulee kuitenkin toimia sinun ehdoillasi, joten ylläolevat vinkit auttavat vähän hahmottamaan mahdollisia tarpeita, jos aiot aloittaa kuvaamisen ja yritystoiminnan kotonasi.